Alt om forbrugslån

Forbrugslån er gået hen og blevet meget populære i Danmark. Det er i bund og grund et lån som du kan optage uden at du behøver at stille sikkerhed i dine ejendele. Hos langt de fleste banklån i dag kræves det at du er i stand til at stille sikkerhed i dit hus, bil båd eller en anden fast ejendom. Dette er din pant som du bruger til at indvillige lånet på. Men med et forbrugslån slipper du at stille dine ting til sikkerhed, hvilket kan være en stor fordel for dem som ikke har nogle ejendele af værdi.

Hvor meget kan jeg låne?

forbrugslånHvor meget du kan låne ved dit forbrugslån afhænger i bund og grund af din situation og din låneudbyder. Men et ganske almindeligt forbrugslån kan være alt mellem 1.000 til 500.000 kr. Det bør dog tilføjes at det kun er muligt at låne de helt store beløb hvis du har en god økonomi. Du skal også være opmærksom på at da bankerne tager en meget større risiko end normalt ved at låne penge ud uden sikkerhed, er lånene også dyrere end mange andre lån på nettet. Her er det renterne du skal kigge på.

En almindelig effektiv rente på et forbrugslån kan være på alt fra 6.5 til 28% per år, men hos nogle låneudbyder er de endda mellem 30-40%. Prøv så vidt muligt at undgå forbrugslån med så høje renter, da det bliver en meget dyr affære på kort tid. Hvor høj en rente du skal betale afhænger af din betalingshistorik, din alder og din generelle økonomiske situation. Før at du bliver godkendt til dit forbrugslån vil der blive udført et almindeligt kreditcheck, hvor din låneudbyder kan se din finansielle situation gennem de sidste par år.

Undersøg markedet

I dag er der rigtig mange låneudbydere som tilbyder forskellige forbrugslån til forskellige priser. Dette er godt for dig, da du har rig mulighed for at vælge netop det lån der passer til dine behov. Synes du at et lånetilbud er for dyrt, takker du blot nej og søger videre. Før i tiden var det nødvendigt at undersøge alt selv, men i dag findes der rigtig mange sammenligningsmaskiner som kort og godt sammenligner de forskellige lån for dig. Disse kan findes på Google, og det eneste du skal gøre er at indtaste dine oplysninger samt hvor stort et lån du ønsker at optage. Herefter gør søgemaskinen alt arbejdet for dig.

Krav til låner

Udover det generelle kreditcheck for at udelukke at du står i RKI, har lånerne ofte andre kriterier og vilkår til dig som låner. Disse krav kan være meget forskellige, og bliver du ikke godkendt til et lån hos den ene låner, kan du med fordel vælge at søge hos en anden låneudbyder. Det eneste du sådan set skal være opmærksom på er at du ikke må være registreret i RKI.

Bemærk også at aldersgrænsen for at kunne optage et billige forbrugslån varierer meget fra udbyder til udbyder, men de mest almindelige aldersgrænser ligger mellem 18, 21 og 23 år. Altså er aldersgrænsen for billån og andre lån mere eller mindre ens, men også de kan variere.

Der er derudover et krav om at du er dansk statsborger, og har været bosiddende i landet i mindst et år. Herudover er det et krav at du har dansk adresse og kan bevise at du har opholdt dig i landet i mindst 1 år. Nogle låneudbydere låner desuden ikke penge ud til personer som er på offentlige ydelser. Det kan enten være kontanthjælp, dagpenge, SU eller andet. Hvis du er på offentlige ydelser, vær derfor sikker på at din ønskede låneudbyder er villig til at låne penge ud til dig på trods af dette, så du ikke ender med at spilde din tid.

Betalingsperioder

Som med de fleste andre lån, skal du betale et månedligt beløb af hver måned når dit forbrugslån er blevet bevilliget og gået ind på din konto. Betalingsperioden er som regel fleksibel og du kan mere eller mindre sælg vælge hvor meget du ønsker at betale af om måneden. Et forbrugslån er altså yderst fleksibelt og kan tilpasses din personlige situation.

Mange bliver fristede til at vælge en kort betalingsperiode når de har optaget billige forbrugslån, med høje betalinger hver måned for at få gælden hurtigt ud af verden. Dette er også en fin løsning hvis man har råd til det, men det er vigtigt at du er sikker på at du kan overholde din låneaftale. Hvis du har brug for eller planer om at optage et større lånebeløb, kan det måske godt svare sig at vælge en længere betalingsperiode. Det er rigtig nok at der går længere tid før at dit lån er helt betalt af, men det vigtigste er at du formår at overholde betalingsaftalen så du ikke kommer i en finansiel kattepine fra den ene dag til den anden.

Overhold din betalingsaftale

Når du har optaget et forbrugslån eller et andet type lån, er det vigtigt at du overholder din betalingsaftale. Det betyder i bund og grund at du skal sørge for at du betaler det aftalte månedlige beløb til tiden. Rigtig mange danskere i dag formår ikke at overholde deres betalingsaftaler eller ’glemmer’ at betale de regninger der kommer ind af døren, og det kan have store konsekvenser. Du kan for eksempel ende med at blive registreret i lån 15000 trods rki, et indeks over dårlige betalere i Danmark. Når du først er havnet i RKI kan det have store konsekvenser, du kan for eksempel få problemer med at få bevilliget ganske almindelige hævekort og benzinkort, og du kan ikke længere optage lån på nettet. Det kan altså være rigtig irriterende at havne i RKI.

Støder du på finansielle problemer, og har du ikke længere mulighed for at betale af på dit lån, er det altså vigtigt at du kontakter din låneudbyder så hurtigt som muligt. Sammen kan I finde en acceptabel løsning som passer jer begge. Din låneudbyder er mest af alt interesseret i at få deres penge tilbage, så kommunikation er nøgleordet her.