Derfor sprænger dit budget

Derfor sprænger dit budget

21/06/2017

Ved at have et budget kan du risikere at du sprænger det – og det kan i sidste ende resultere i at du ikke opnår de mål du egentlig har sat for dig selv. Det er desværre altid meget nemt at sprænge et budget selvom at du ved at du ikke burde, og her er nogle af grundene til at du måske ikke kan overholde det – og hvordan du får styr på finanserne igen.

Måske synes du at det er svært at lave et budget, men det kan faktisk være rigtig sjove. Med et budget kan du holde op med at føle skyld efter at du har brugt penge. Selv hvis du bruger penge på noget du forkæler dig selv med, har du planlagt dette på forhånd. Det er sådan at en økonomi burde fungere. Begynd med at sortere dine penge ind i forskellige kategorier. Hvor mange kategorier du har brug for at lave (eller lyst til) afhænger af dig. Hvis du dog aldrig har haft et budget før, kan det være en god idé at starte med så få kategorier som muligt for at gøre det mere overskueligt for dig. Når du er kommet godt i gang, kan du altid tilføje flere kategorier. De basale kategorier bør være husleje, indtægt, eventuelle gældsposter som minilån og andre regninger.

En anden grund til at du sprænger budgettet konstant, er nok at du bruger flere penge end du burde. Vær derfor sikker på at du altid har styr på hvor mange penge du bruger. Hvis du for eksempel bruger flere penge end du egentlig tjener ind, er det en god idé at ændre på dette hurtigst muligt. Hvis du ønsker at have et langvarigt budget, er det vigtigt at du kan overholde budgettets regler. Når du først er kommet godt i gang, kan du begynde at lave en opsparing.

Når du udarbejder et budget, kan det være en god idé at skrive alt ned. Faktisk er det næsten umuligt at overholde et budget hvis du kun går rundt med det i hovedet. Ved at skrive dine planer ned, forvandler du dit budget fra en idé til en plan. Ved at skrive alt ned kan du også bedre holde styr på alt og du behøver ikke bekymre dig om, om du pludselig har glemt noget. Husk også på at din attitude spilder meget ind. Hvis du ikke rigtig har en positiv tilgang til dit budget, og tager lidt løst på det hele, er der heller ikke særlig stor sandsynlighed for at du har de helt store planer om at overholde det. Det kan være svært at overholde et budget, men husk på hvor meget det kan gøre for dig og dit liv: ved at overholde det, kan du i sidste ende få lov til at købe den drømmeferie, seng eller noget helt andet som du går og drømmer om.

Og husk at være tålmodig. Nogle gange tager det faktisk flere uger at lave et budget. Faktisk kan det tage måneder. Det skyldes at du i starten måske ikke ved præcis hvor mange udgifter du har om måneden, og du kan derfor blive overrasket over, hvor meget du egentlig bruger.

Related Videos