Gennemgå disse punkter før at du låner

Gennemgå disse punkter før at du låner

11/04/2018

At optage et lån vil påvirke din fremtidige økonomi i måske flere år og det er derfor vigtigt at du gør dig nogle grundige overvejelser før at du går ud og optager det første og bedste lån. Af denne grund har vi nedenfor samlet en komplet liste over et par punkter, som du med fordel kan og bør gennemgå før at du går i gang med at låne penge. Denne liste er inspireret af nogle af de mest almindelige fejl som folk laver når de optager lån – da der desværre er rigtig mange som blot vælger den nemmeste løsning uden at sørge for at kigge efter de billigste tilbud. Læs med og lær hvordan du altid låner sikkert og trygt og får et billigt tilbud – og hvilke fælder du skal holde dig fra.

Kig på din økonomi først

Det første du bør kigge på når du ønsker at optage et lån, er hvordan din økonomi ser ud. Desværre er dette et trin som rigtig mange folk glemmer, og ved at kigge på dit budget og lave basale ændringer, kan du måske endda helt undgå at optage et lån. Kig på hvor stabil din indtægt ser ud når alle omkostninger er betalt, og overvej om du har eksisterende gæld. Hvis det er tilfældet og du mangler lidt ekstra penge på kontoen, kan du altid overveje om det bedre kan svare sig at samle dine eksisterende lån.

Når du har fået taget et kig på dit budget, kan du med fordel også begynde at tænke over, om du i virkeligheden har brug for et lån. Tænk for eksempel over hvor meget det kommer til at koste dig at låne penge, og om det virkelig er det værd. Har du brug for pengene netop nu, og hvis ikke, kan det i stedet bedre svare sig at spare op i en mindre periode indtil at du selv kan finansiere dit køb? Desværre er der rigtig mange som går ud og optager et lån fordi at de føler at de mangler penge på kontoen, men glemmer at tænke over konsekvenserne – og ikke mindst alle de omkostninger som unægteligt er forbundet med et lån.

Tænk på låntypen

I dag findes der et væld af forskellige lånetyper som du kan vælge i mellem uanset hvor meget eller hvor lidt du har brug for at låne. Du vil også ofte opleve at kunne vælge mellem lån med eller uden sikkerhed. Langt de fleste udbydere på nettet tilbyder i dag sikkerhedsfrie lån, hvor du ikke behøver at stille hverken dine ejendomme eller værdigenstande i pant. Dette type lån er som regel også en hel del dyrere end lån med sikkerhed, da lånevirksomheden løber en større risiko ved at låne dig penge, da der ikke er nogen garanti for at du kan betale dem tilbage. Hvis du derfor har mulighed for det og har økonomien til det, kan det i visse tilfælde godt være en bedre idé at vælge et lån med sikkerhed.

Hvilket type lån der bedst egner sig til dig, afhænger i den grad også af hvor meget du faktisk har brug for at låne. Dog er det vigtigt at huske på, at jo mindre et lånebeløb du har brug for, jo større renter kan du forvente at blive pålagt. Det kan i nogle tilfælde altså sagtens være en bedre idé at spare pengene op på egen hånd, så du ikke kommer til at hænge på en høj rente og et lån i lang tid i fremtiden.

Rentefrit betyder ikke gratis

Du har sikkert allerede stødt på de massevis af reklamer fra udbydere som tilbyder de såkaldte rentefrie lån og det lyder næsten for godt til at være sandt. Det er det måske i virkeligheden også. Du vil opleve at selvom at et lån et rentefrit, betyder det ikke, at der ikke er andre omkostninger involveret og du vil altså under ingen omstændigheder komme til at finde et lån på nettet der er fuldstændig gratis, uanset hvor mange udbydere du end søger hos.

Som hovedregel er det oftest rigtig nok, at de fleste rentefri lån er en hel del billigere end lån med renter. Desværre er der mange som misforstår konceptet og tror, at rentefrit betyder gratis, hvilket aldrig er tilfældet. Når vi taler om et rentefrit lån betyder det oftest at der er andre store omkostninger tilknyttet lånet. Du kan for eksempel komme ud for at du skal betale ekstremt høje oprettelsesgebyrer når du først optager lånet. Husk derfor på at det er en god idé at sammenligne lån med hinanden, også selvom at et tilbud om et rentefrit lån lyder som den billigste løsning.

Tænk på betalingsperioden

Selve betalingsperioden er et vigtigt punkt som du altid bør tænke på når du overvejer at optage et lån. Som hovedregel kan du gå ud fra at lån med en kort betalingsperiode også har yderst høje renter, og det kan derfor nogle gange bedre betale sig at vælge et mere fleksibelt lån.
For at finde ud af hvilken betalingsperiode der bedst passer dig, er det en god idé at tage et omfattende kig på hvordan dit budget og økonomi ser ud som din situation ser ud nu. Overvej også om du foretrækker at få din gæld så hurtigt ud af verden som muligt ved at vælge en højere månedlig ydelse, eller om du ikke har noget i mod at afdrage med et mindre beløb – hvor det i så fald vil tage dig længere tid før at lånet er indfriet. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge løsninger.

Husk at sammenligne de forskellige lån og tilbud

Dette er måske et af de vigtigste tips når du jagter dit næste lån på nettet. Du vil uden tvivl blive overrasket over hvor mange forskellige udbydere der findes, og deres lån er lige så forskellige – hvilket betyder at du kan støde på et lån på 5.000 kr. hos den ene udbyder med en ekstremt høj rente, hvor et lån af samme størrelse kun koster det halve hos en anden udbyder. Altså er der gode penge at spare ved at se sig godt for!

Related Videos