Sådan får du styr på dit madbudget!

Sådan får du styr på dit madbudget!

19/02/2018

Med en travl hver dag kan det nogle gange være svært at overskue, hvordan man kan få nem, hurtig og sund mad. Mange føler, at det kræver meget energi i deres hverdag at skulle sætte sig ned og lægge en madplan, da de gerne ville kunne gøre det så nemt som overhovedet muligt for dem selv.

Her forsøger vi ikke kun give dig nogle tip til, hvordan du kan få råd til sund mad, men også til hvordan du gør madplaner og madbudget til en del af dine sunde vaner!

Den allerførste ting, du skal gøre, er at sætte dig ned og få styr på dit overordnede budget. Når du får et overblik over din indkomst og dine forskellige omkostninger, så kan du bedre se, hvordan dine penge bliver brugt på mad – er der for meget fastfood, eller andre måder hvorpå du kan forbedre dit forbrugsmønster. Når du har fundet ud af, hvordan du månedligt spendere på mad, kan du hurtigt finde ud af, hvor meget du umiddelbart kan tillade at bruge per uge. Vær striks med budgettet og sørg for at handle ind én enkelt gang om ugen – og hold dig inden for budgettet!

Når du går i kast med at handle ind, er der flere ting, som du skal være opmærksom på i supermarkedet. Dit valg af supermarked er første skridt mod at spare penge, da du ofte kan gå til billigere kæder eller supermarkeder, hvor varerne er mindst lige så gode! Mange steder kan du samtidig også holde øje med varer, der er tæt på udløbsdatoen eller overskredet med én dag eller to – dette er også en virkelig god mulighed for at strække dit budget og få mest muligt ud af det. Andre muligheder for at spare er selvfølgelig altid at undersøge gode tilbud. Vær opmærksom på kilopriser – og om det nogle gange kan spare sig at købe ind i store mængder. Det gælder både kød såvel som andre råvarer.

Når du først får varerne hjem, er der andre forholdsregler, som du kan tage. Hvis du pakker varerne korrekt og ligger dem på køl i tide, så får du nemlig langt mere gavn af dine knaldgode tilbud. Frys derfor alt ned, hvad der fryses kan! Og sørg for at køb nogle ordentlige plastikbeholdere og planlæg dine måltid, og du vil opleve, at du får stor glæde ud af at opbevare din mad forsvarligt.

Hvis du engang imellem gerne vil forkæle dig selv med at spise ude sammen med vennerne eller kæresten, så husk på at nogle alternativer er bedre og billigere end andre. Buffer, der tilbyder all-you-can-eat, er en virkelig gode måde til at få det meste ud af dine hårdtjente penge. Selvom du ikke kan tage resterne med hjem, så er det pengene værd, hvis du har en god appetit! En anden ting du skal huske på er, at de fleste restauranter og kæder gør brug for kundekort, der indsamler point. Det betyder, at du med tiden kan gøre dine restaurantbesøg endnu billigere! Hvis I spiser ude på særlige lejligheder som fødselsdage eller årsdage, er der også tit mulighed for god rabat de fleste steder.

Mange mennesker er også gået med på en ny trend, hvor man i højere grad forsøger at producere ens egne fødevarer – efter bedste evne selvfølgelig. Hvis du for eksempel er et bymennesker, der bor i lejlighed, er der stadig mange muligheder for at gro mange af dine egne krydderier selv. Hvis du er heldig at have en form for balkon eller mindre terrasse, så er der langt flere planeter og endda grønsager, som du kan vælge at forsøge dig med. På den måde kan du spare rigtig mange penge på selv de mindste og mest basale ting i køkkenet.

Hvis du bor et sted, hvor du har en god have eller generelt har mere plads, kan det være smart at forsøge sig med et drivhus eller større projekter. Sådan sikrer du dig, at dine produkter er produceret miljøvenligt og organisk. Drivhus eller en mindre hønsehus er to gode og sundere alternativer til at købe disse produkter i supermarkedet. Selvom det måske kan lyde som en dyr fornøjelse, så er det måske værd at tale med din bank eller undersøge hurtige lån med RKI. Det er en investering, som umiddelbart virker dyr, men som kan betyde forskellen for dig og din familie i det lange løb.

Ligegyldigt, om du vælger at producere selv eller købe, så er et andet godt råd at spise mindst kød muligt. Ikke nok med at det både er godt for miljøet og dit generelle helbred, så er kød også den dyreste del af et måltid. Kød er også noget, som man forholdsvis hurtigt kan skære ned på – måske bare ved at starte med en enkelt eller flere kødfrie dage. Der er mange andre produkter, hvorfra du kan få den næring og protein, som du har brug for.

Hvis du ikke er vild med idéen om at sætte dine grønne fingre på prøve, så hold dig til de tips, der blevet givet i første omgang. Ligegyldigt hvad, så er det hvert fald vigtigt, at du prøver at holde motivationen. Når du giver dig ud på at skabe nye vaner, kan det godt være lidt af en rejse og føles meget svært i begyndelsen, men stille og roligt som vanerne sætter sig fast, vil du opleve en ny ro og glæde, mens du ser, at dit liv forandres for øjnene af dig.

Vores sidste tip til dig er selvfølgelig, at du bliver ved med at holde øje med dit madbudget. Sørg for, at du gemmer alle bonnerne og kategorisere dem på en måde, hvorpå du har overblikket. På den måde kan du nemlig selv løbende kan holde øje med, om du har holdt dit budget, og hvad du har brugt pengene på. På den måde kan du blive ved med optimere og revurdere, om du bruger dine penge fornuftigt, eller om der stadig er steder, hvor du kan spare eller bruger penge på unødvendige ting.

Så herfra er der kun at sige: Velbekomme!

Related Videos