Ting du skal overveje inden at du låner

Ting du skal overveje inden at du låner

05/04/2018

At optage et lån er uden tvivl en stor beslutning, og før at du går i gang med at finde din udbyder, er der en hel del ting som du først og fremmest skal have styr på. Nedenfor har vi samlet nogle vigtige punkter som du med fordel kan tage et grundigt kig på før at du går i gang med selve ansøgningsprocessen.

At låne penge – enten på nettet eller gennem banken – er ikke en beslutning som du bør træffe fra den ene dag til den anden. Når du optager et lån, skal du nemlig være fuldstændig sikker på at du er i stand til at betale pengene tilbage til tiden. Hvis du ikke formår dette, kan du nemlig hurtig ende i økonomiske vanskeligheder. Læs med nedenfor hvor vi vil hjælpe dig igennem med nogle tips og tricks når det gælder lån på nettet og i banken – disse er især relevante hvis du ikke har lånt penge før!

Så meget kan kan/bør du låne

At optage et lån er aldrig helt omkostningsfrit – også selvom at du muligvis støder på de såkaldte gratis lån. Du skal derfor under alle omstændigheder og uanset hvilket type lån du vælger at optage, sørge for at være sikker på at dit budget faktisk kan klare at du optager et lån. Kig først og fremmest på dine nuværende udgifter og indtægter, og regn ud hvor stort dit daglige og månedlige forbrug er. Overvej eventuelt om der er punkter hvor du kan skære ned på dit forbrug og på denne måde spare penge.

Sammenlign dine muligheder

For at kunne være sikker på at du har fundet det absolut bedste og billigste lån til din situation, er det vigtigt at du giver dig tid til at sammenligne de forskellige muligheder. I dag findes der heldigvis masser af værktøjer som lader dig finde det bedste lån på nettet, så du behøver ikke bekymre dig om, at dette er en tidskrævende opgave. Med de forskellige sammenligningsværktøjer kan du blandt andet også filtrere de enkelte låneudbydere, så du kun får vist en liste over kreditorer, som du rent faktisk er interesseret i at låne penge fra. Du kan for eksempel vælge kun at få vist lån fra låneudbydere som tilbyder sms lån eller som er villige til at bevillige lån til trods for din RKI registrering. På denne måde er det meget mere overskueligt for dig!

Hvis du har lav/ingen indtægt

Hvis du har en lav eller ikke-eksisterende indtægt, vil du sandsynligvis opleve at det kan blive en hel del mere besværligt at få bevilliget et lån, men når det så er sagt er det langt fra umuligt. Flere og flere udbydere i dag giver dig nemlig mulighed for at optage mindre lån med en lang afbetalingsperiode, så du kan få lånet til at passe ind i dit budget. Dog er det vigtigt at sørge for at du virkelig har råd til at betale lånet tilbage og ikke mindst overholde den låneaftale som du indgår med din ønskede udbyder.

Det er ikke nogen hemmelighed at det kan gå hen at få store konsekvenser hvis man ikke betaler et lån tilbage. I værste fald kan du ende med at din kreditor registrerer dig i RKI, og dette register er meget svært at komme ud af medmindre at du er i stand til at betale det skyldige beløb tilbage. Det er derfor værd at virkelig overveje, om du reelt har råd til at låne.
Brug ikke lån til at betale eksisterende lån

Hvis man har en del eksisterende gæld, kan det være fristende at optage lån til at dække de eksisterende poster med. Dette resulterer dog i stort set alle tilfælde i et negativt resultat, og du vil i sidste ende befinde dig i en situation hvor du faktisk har mere gæld nu end da du startede. I stedet for at optage flere lån og gøre din gæld endnu større, anbefaler vi i stedet undersøger om du har mulighed for at samle dine mindre lån. Ved at samle dine eksisterende lån kan du nemlig med stor sandsynlighed få tilbudt en mindre rente, hvilket betyder at du kommer til at afdrage med meget mindre beløb per måned. På denne måde kan der altså være gode penge at spare!

Optag kun lån som du har brug for

Det kan uden tvivl blive fristende at optage lån til fornøjelser og sjov, når der findes så mange udbydere at vælge i mellem. Men vi anbefaler altid at du ikke låner til unødvendige ting som du i stedet kan spare op til – herunder rejser eller andre fornøjelser, som du sagtens kan undvære. Du får en meget større økonomisk frihed ved selv at spare op og du behøver ikke at tænke på, at du hænger på et lån i de næste mange år.

Når du låner penge, bør det være fordi at du virkelig har brug for dem og ikke blot fordi at du har lyst til at forkæle dig selv en smule. Overvej derfor inden at du optager et lån om du reelt har et behov for at optage et lån, og hvis nej, kan du i stedet fokusere på at spare pengene op på egen hånd. Dette får du meget mere ud af i længden.

Et lån bør altid være et resultat af en beslutning som er blevet nøje overvejet gennem en længere periode. Lån derfor aldrig impulsivt, da du kan ende med at fortryde din beslutning og indse, at du faktisk ikke har råd til at optage et lån. Ved at låne penge uden at tænke din situation grundigt igennem, er der også større chance for at du ender med at snyde dig selv ved at vælge et lån som faktisk er meget dyrere end hvad du først havde regnet med.

Før at du går i gang med at indsende din låneansøgning til den bedst egnede udbyder, bør du altid gennemgå de enkelte vilkår og betingelser grundigt for at sikre at alt er som det skal være. Ved ikke at læse ting skrevet med småt, kan du ende med et dyrt lån!

Related Videos