Undgå risici ved lån

Undgå risici ved lån

05/04/2018

Der er uden tvivl masser af fordele ved at optage et lån – uanset om du vælger at gøre det gennem nettet eller en bank. Men det er på samme tid også en stor beslutning som du kan komme til at hænge på i flere uger, måneder eller år i fremtiden – dette er gældende uanset om du blot har brug for et mikrolån eller et større lån på flere hundrede tusinde kroner. Det er derfor altid vigtigt at tænke og nøje overveje de forskellige risici som du kommer til at løbe når du optager et lån. Nedenfor har vi samlet et par hjælpsomme tips til hvordan du kan forholde dig og sikre, at du får et trygt og risikofrit lån, som ikke medfører problemer.

Det er en risiko at optage et lån

Når du vælger at optage et lån, er det vigtigt at du husker på, at et lån altid vil indebære en vis risiko. Den største er selvfølgelig at du udsætter dig selv og din økonomi for et ekstremt pres – hvis det viser sig at du alligevel ikke har mulighed for at betale pengene tilbage. Hvis du skulle komme ud for en lignende situation og har du optaget et lån som du ikke har mulighed for at betale tilbage, er det vigtigt at du sørger for at kommunikere ordentligt med din låneudbyder. Sørg derfor for at kontakte din kreditor og forklar så vidt muligt hvordan din situation ser ud.

Heldigvis er langt de fleste udbydere ganske forstående og vil forsøge at hjælpe dig med at finde en løsning uden at du ender i finansielle vanskeligheder. Det sidste de ønsker er at sagen bliver sendt videre til inkasso, da de godt er klar over at der er minimal risiko for at de kommer til at se deres penge igen. I langt de fleste tilfælde vil du af samme grund opleve at din udbyder nok hellere vil indgå en aftale med dig hvor du får lov til at afdrage lidt mindre på lånet end normalt indtil at din situation igen er forbedret.

Husk at kommunikere

En af de værste fejl som du kan begå, er at lade være med at kommunikere med din udbyder når det er gået op for dig, at du muligvis ikke har råd til at afdrage på dit lån. Dette er desværre også en fejl som rigtig mange låntagere laver, og det kan ende med at få store konsekvenser. Mange vælger nemlig at ignorere opkald og smide breve ud i håb af at gælden nok skal forsvinde af sig selv – men det er desværre aldrig tilfældet. Du kan ende med at stå med en endnu større gæld end den du startede med blot fordi at du ikke formåede at kommunikere med din kreditor. Hvis du har betalingsproblemer er der altså ikke andet at gøre end at bide i det sure æble, og snakke med din udbyder.

Hvis du ikke betaler dit lån som aftalt og ignorerer al kommunikation fra din udbyder, vil du hurtigt opleve at du bliver opkrævet ekstra omkostninger forbundet med lånet – herunder blandt andet forhøjede renter og bøder. Du vil uden tvivl også modtage en hel del rykkere via post, og hvis du bliver ved med at ignorere disse, vil din udbyder i sidste ende blive tvunget til at tage sagen videre til inkasso, og her begynder det først at blive rigtig dyrt for dig.

På dette tidspunkt er du sikkert allerede registreret i RKI. Denne registrering kan kun slettes efter 5 år eller hvis du vælger at betale din gæld ud. Du vil med sandsynlighed også blive indkaldt til et møde i retten. Her vil du få mulighed for at indgå en aftale med din udbyder igen således at du kan få gælden ud af verden én gang for alle. Møder du ikke op til mødet, kan du risikere at blive hentet af politiet, så det er vigtigt ikke at ignorere breve og eventuelle opkald.

Vigtigt at tage ansvar for lånet

Som du kan læse ovenfor, er det altså vigtigt at tage ansvar for det lån du optager, da det hurtigt kan gå hen at få store konsekvenser hvis du ikke er i stand til at overholde en låneaftale. Af samme grund anbefaler vi altid at du virkelig overvejer om du reelt har brug for at låne penge før at du går i gang med at ansøge hos de enkelte kreditorer. Det er rigtig nok at det er nemmere end nogensinde at blive bevilliget et hurtigt lån på nettet, men overvej om det bedre kan betale sig for dig at spare op eller om du virkelig har brug for pengene her og nu. Hvis du for eksempel går og overvejer at optage et lån til udbetalingen til en bil eller lignende, skal du være klar over, at der med sandsynlighed er tale om et lån som du kan komme til at hænge på i mange år i fremtiden. Overvej derfor gerne om det i stedet kunne være en idé at spare op i en periode, således at du ikke kommer til at hænge på renter og gebyrer de næste mange år i fremtiden. Rigtig mange laver desværre den fejl at de lader sig friste af de hurtige lånetilbud uden at tænke over konsekvenserne.

Hvis du beslutter dig for at det er den rigtige beslutning for dig at optage et lån, er det selvfølgelig også vigtigt at du tager dig god tid til at finde det lånetilbud som passer bedst til din individuelle situation. Her kan du hurtigt komme ud for at det hele kan virke lidt uoverskueligt, da der findes rigtig mange forskellige typer lån og nogle af dem er dyrere end andre. Husk på at forskellige lån passer til forskellige situationer, og du skal derfor på forhånd være afklaret med, hvor meget du faktisk har brug for. Lån heller aldrig mere end hvad du absolut har brug for, da dette kan komme til at koste dig dyrt i sidste ende. Har du altså brug for penge på kontoen kan det altså være en bedre ide at spare op og lægge penge til side hver måned.

Related Videos